67 år med ret til ferie fejres denne sommer

Retten til ferie menneskerettighed

Sommervarmen er endelig kommet til Danmark og i disse dage nyder en masse danskere deres ferie og slapper af til noget god musik og noget afkølende at drikke. Men denne ret er ikke kommet af sig selv.

Det var i 1948 at retten til ferie blev anerkendt som en menneskeret i Verdenserklæringen om menneskerettighederne. Den sagde meget kort og kontant i artikel 24: “Enhver har ret til hvile og fritid, herunder en rimelig begrænsning af arbejdstiden, og til periodisk ferie med løn”.

Fordi det er efter at FNs medlemslande implementerede denne regel, at man i dag automatisk forbinder sommer med en hængekøje på stranden eller barbeque med vennerne.

Inden da kunne sommer for nogle ligeså godt være associeret med hårdt arbejde foran en symaskine i små uafkølede rum propfyldt med mennesker fra morgen til aften, hvor ønsket om en hængekøje på en strand, lå langt under mere nødvendige ting såsom nok søvn og en time med sine børn.

I visse lande er dette dog stadig virkeligheden. Der eksisterer fabrikker, der producerer den mobil, tablet eller computer du sandssynligvis læser denne artikel på, som krænker retten til ferie og fritid som deres arbejdere har krav på. Ved du om producenten af din mobil krænker denne ret? Du kunne faktisk gå over til deres Facebook side og spørge dem. Hvem ved, det kunne være hvis nok kunder kræver at deres mobiler bliver produceret af mennesker der ikke får deres menneskerettigheder krænket, at man så kunne forbedre forholdene for mennesker på den anden side af kloden. For i sidste ende skal selskaber jo udfylde sine kunders behov, ellers sælger de ikke deres varer. Hvis du udtrykker at du har behov for at få garanti for menneskelige forhold for dem der laver din mobil, er de nødt til at lytte. Ellers køber du måske et andet sted.

I 1948 blev Verdenserklæringen om menneskerettighederne vedtaget af FNs medlemslande. Formålet var at skabe et sæt internationale regler for hvordan mennesker skulle behandles, fordi en umenneskelig behandling af hinanden havde kort forinden næsten destrueret planeten i en altomsluttende krig. Bliv medlem af Unge for menneskerettigheder og hjælp til med udbredelsen af kendskabet til menneskerettigehederne.