Danmark kritiseres for isolationsfængsling af børn

Geneve i formiddag: Danmark blev kritiseret af adskillige FN lande for isolationsfængsling af børn under eksamineringen i menneskerettigheder.

Regeringen har allerede tidligere modtaget anbefalinger fra Institut for Menneskerettigheder og danske NGO’er om at indføre et forbud mod isolation af børn. Isolation af varighed fra 24 timer til to uger, bruges som disciplinær straf i danske fængsler, det vil sige isolation bestemt af fængselspersonalet og ikke en dommer. Tal fra Kriminalforsorgen viser, at der i årene 2009-2013 var 158 tilfælde af børn i isolation i danske fængsler.

Udenrigsminister Kristian Jensen samt den danske FN delegation hørte gang på gang anbefalinger om at indføre forbuddet fra lande som Slovenien, Polen, Thailand og Namibia.

Isolationsfængsling af børn er et brud på børnekonventionen, og i danske NGO’ers rapport til FN anbefaler en række organisationer, deriblandt Unge for Menneskerettigheder, at Danmark maksimalt må isolere børn i 4 timer, samt forbyder brug af isolation i fængsler som en disciplinær straf. Samme organisationer fremhævede også at fængsling af børn sammen med voksne også er i strid med børnekonventionen og bør forbydes.

Kontakt Jack Nielsen
Tlf. 33557773

Rapporter
NGO rapport 2015 om Danmark til FN UPR eksamination, s. 4.
Institut for Menneskerettigheders 2014-2015 Rapport om Børn, s. 35